Zo gaan we te werk

Terwijl jij er hier een feestje van maakt, geef jij een ondernemer in een kansarme wijk een start. Samen met jou willen we dit jaar 3 kleine ondernemers helpen in niet-westerse landen. Dit doen we al voor Shawn in Khayelitsha, Zuid-Afrika, één van de grootste kansarme wijken in de wereld. Met 20% van de opbrengsten van de feesthulpjes en bij elke €2000,- euro in de pot gaan we met de slimme ondernemers op pad om lokaal de producten te kopen die zij nodig hebben. Maar ook daarna blijven we ze ondersteunen, zodat ze net wat sterker in de markt staan. Nu ben je vast nieuwsgierig hoe we te werk gaan. Hoe vinden we mensen zoals Shawn? Hoe weten we dat hij het echt nodig heeft? En hoe maakt dit een verschil? Dit doen we in drie eenvoudige stappen. 

Zo pakken we het aan.

null

Stap 1: Team up!

Met lokale partners vinden we kleine ondernemers die het nodig hebben

Een feestje is niets aan in je eentje. Bij Happyhulpjes werken we daarom samen met lokale partners. Zij kennen de buurt, kennen de mensen en weten wie onze hulp kan gebruiken. Zo werken we samen met Ikamvayouth, die scholieren in townships helpt met studeren en het vinden van een vervolg na de middelbare school. Zelfs na school is het moeilijk om uit armoede te komen en een baan te vinden. Door samen te werken met Ikamvayouth geven wij deze mensen een start om zelf te gaan ondernemen. 

Meer over de impact van Ikamvayouth
null

Stap 2: Let's go shopping!

Met 20% van jouw aankoop schaffen we de producten aan om te starten

Iedereen weet zelf waar hij of zij gelukkig van wordt en kent zijn buurt het beste. Daarom dicteren wij niet wat iemand moet gaan doen, maar gaan we samen met de kleine ondernemer op pad om te shoppen. Zo kan degene die we helpen uitleggen wat hij of zij nodig heeft, waarom dit belangrijk is en kunnen wij al tips meegeven. Een bijkomend voordeel: we helpen mee tillen, brengen het naar zijn of haar buurt en leren elkaar kennen. Dit avontuur is voor ons de basis om in contact te blijven. Met Shawn appen we nog regelmatig over ons avontuur om een granieten blad voor zijn chocolaterie naar zijn township te krijgen. Dat paste maar net in de auto!

null

Stap 3: Echte supporters!

We blijven coachen en aanmoedigen.

Kleine ondernemers uit arme wijken verdienen een eerlijke kans. Daarom helpen wij ze met een verpakkingsontwerp, een frisse huisstijl en helpen we bij het business plan. Zo staan ze net wat sterker in de markt en hebben ze een vliegende start. Dit doen we van de opbrengst van praktijk-papers, workshops en lezingen aan het bedrijfsleven over wat we leren over MVO met Happyhulpjes. Binnen twee weken na het aanschaffen van de producten om te starten stuurde Shawn ons een foto van zijn verpakte chocolaatjes op een lokale markt. ‘De bezoekers waren geweldig, ze waren trots dat zoiets uit hun buurt kon komen en we verkochten veel producten’. De opbrengst voor Shawn van één markt stond gelijk aan 55 uur werken tegen het minimumloon als je het geluk hebt om een baan te vinden. Daar doe je het voor!

null

Help een ondernemer nog een stapje verder!

Crowdfunding-acties

Nu kunnen de kleine ondernemers beginnen! We stimuleren de ondernemers om hun inkomsten weer te investeren om een volgende stap te maken met hun bedrijfje. Maar helaas is dit voor grote aankopen niet genoeg. Help jij één ondernemers verder? Er is vaak namelijk niet zo veel voor nodig als we dit samen doen. Zo wil Shawn een kleine container kopen, zodat hij dit kan omtoveren tot een winkeltje in zijn township en zijn chocola gekoeld kan bewaren. Dit kan al voor 1500 euro! Binnenkort starten we hiervoor een crowdfundactie.

Wat doet Shawn?

Waarschijnlijk blijf je benieuwd hoe jouw bijdrage het verschil maakt! Daarom blijven we in contact met onze kleine ondernemers. De berichtjes die we krijgen toveren een glimlach op ons gezicht. Dat gevoel delen we graag met je via onze nieuwsbrief.